Kvašené potraviny

Co jsou to fermentované potraviny? Proč jsou pro nás důležité?

Kvašení (fermentace) je proces, kdy za účasti enzymů mikroorganismů (= bakterií mléčného kvašení) dochází k přeměně organických látek v potravině za účasti vzniku látek nových. Existuje několik druhů kvašení (máselné, alkoholové, octové, citrónové, propionové…)

Kvašené potraviny obsahují obrovské množství probiotických a zdraví prospěšných bakterií. Nesčetné množství výzkumů prokázalo, že ideální poměr mezi dobrými a špatnými bakteriemi tvoří základ pro fyzické i duševní zdraví.

Kde všude kvašení uplatnit:

1.Kvašené zeleniny (pickles) – v tomto případě je kvašení přirozeným způsobem, jak zeleninu uchovat na delší dobu čerstvou. Kyselina mléčná zajišťuje tzv. stabilitu zeleniny ve smyslu její konzervace (zčásti i díky obsažené soli), zvyšuje se obsah vitamínu C a využití mikroživin obecně v čele s vitamíny B komplexu a některými minerály. Kvasit lze velké množství potravin, je to velmi jednoduché. Spoustu postupů a receptů najdete na internetu.
2.Čaje – především černého ( zeleného-vznikne nápoj kombucha
Správně se ale nejedná o proces mléčného kvašení, ale oxidace, při které dochází k navyšování obsahu některých alkaloidů (kofeinu) a snižování zastoupení některých antioxidantů.

3.Východoasijské speciality– tempeh, miso pasty, natto, sójové omáčky – v těchto případech způsobuje fermentace rozklad mnoha antinutričních látek (čímž dochází k lepší stravitelnosti potraviny), zlepšuje kvalitu zastoupených bílkovin a navyšuje obsah vitamínu K (K2), který je například důležitý pro správné využití vápníku.

4.Pečiva s obsahem kvásku – výhodou procesu mléčného kvašení je mj. i baktericidní účinek kyseliny mléčné a octové. Kváskové pečivo je déle trvanlivé a je méně náchylné ke vzniku plísní.

5.Mléčné produkty-kefíry, jogurty aj.

Proč konzumovat fermentované potraviny?

Konzumace fermentovaných potravin vám přinese řadu výhod. Jako některé můžeme jmenovat např.:

1.Vysoký obsah živin-některé z fermentovaných potravin obsahují velmi důležité látky. Jako jednu z méně známých můžeme jmenovat vitamín K2. Tento vitamín je nezbytný pro udržení zdravého srdce, cév a kloubů. Jeho nedostatek může vést k velice závažným chorobám jako je např. rakovina nebo cukrovka. Fermentované potraviny jsou také bohaté na velice důležité vitamíny skupiny B.

2.Detoxikace-náš organismus je pod neustálým nátlakem. Příčinou je znečistěné prostředí a škodlivé látky obsažené v mnoha potravinách. Účinným nástrojem detoxikace jsou fermentované potraviny, protože obsahují vysoký podíl prospěšných bakterií. Ty jsou schopny eliminovat širokou škálu toxinů a těžkých kovů, takže je tělo může snáze vyloučit a nemají čas se v něm usadit.

3.Imunitní systém-dle nejnovějších vědeckých poznatků se 80% imunitního systému nachází ve střevech. Probiotika hrají klíčovou roli v udržování správného chodu sliznice, která se nachází v trávícím traktu. Její správné fungování je důležité při odstraňování choroboplodných zárodků z těla. Zdraví trávicího traktu je nezbytné pro udržení celkového zdraví a obraně proti nemocem.

4.Široká škála zdraví prospěšných bakterií-konzumací rozdílných fermentovaných potravin získáte mnoho různých bakterií. Takové množství a takovou škálu nelze získat z umělých doplňků stravy.

 

Tak vzhůru do domácího kvašení 😊

Starejme se o svůj střevní mikrobiom!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *