Individualizovaná probiotika

INDIVIDUALIZOVANÁ PROBIOTIKA NA MÍRU💊

👉jsme jediní v EVROPĚ, kteří tuto službu nabízejí v oblasti péče o střevní mikrobiom

👉jedná se o naprosto revoluční možnost individuální „opravy“ porušené střevní mikrobioty

👉individualizovaná probiotika vyvineme vždy jen pro konkrétního člověka na základě specializovaného rozboru střevního mikrobiomu

👉odhalíme, které žádoucí mikroorganismy jsou ve Vašem těle v menšině nebo dokonce chybí a doplníme je

Jaký je rozdíl mezi individualizovanými probiotiky a klasickými z lékárny?

💊Individualizovaná probiotika – jsou vyvíjena každému klientovi na míru a jsou vyrobena na základně analýzy střevního mikrobiomu.

Na základě výsledků této analýzy vyrobíme jedinečný a speciální koktejl bakterií, jejichž cílem je příznivě působit na zdraví a rovnováhu mikrobiomu klienta.

Každý z těch produktů je naprosto individuální, nenajdete 2 stejné produkty, byť by na lahvičkách byly napsané stejné kmeny bakterií (pro každého klienta budou vždy ve specifickém a daném množství na základě analýzy)

💊Univerzální probiotikum – nerespektuje váš aktuální stav (zastoupení bakterií) ve střevě ani váš zdravotní stav.

👉Celý tento projekt již pomohl tisícům klientů firmy Medipharmavision, která je nyní součástí firmy Harmonelo.

💊Individualizovaná probiotika (jak probíhá celý proces)

👉1. FÁZE

– odběr mikrobiomu (z pohodlí domova-do laboratoří odveze kurýr) a jeho vlastní analýza

– analýzou zjistíme, jaké bakterie v mikrobiomu chybí, popř. jaké patogenní (nebezpečné bakterie) se ve střevě nacházejí

👉2. FÁZE

– před samotnou analýzou mikrobiomu vás požádáme o informace o vašem aktuálním zdravotním stavu, a to z důvodu, že když zjistíme, jaké konkrétní přátelské bakterie vám ve vašem střevě chybí, dodáme přesně z těch chybějících kmenů právě ty, které korespondují s vaším aktuálním zdravotním stavem, a které pomáhají danou zdravotní kondici vyřešit.

– dodáme přesně ty bakteriální kmeny, které jsou klinicky testovány na dané konkrétní zdravotní obtíže

– výroba individualizovaných probiotik probíhá v našich laboratořích v Brně

– jedná se o ruční práci – doslova – zde nějaká automatizace není ani možná

– výroba mixu i plnění kapslí je vykonáváno vysokoškolsky vzdělanými pracovníky, a to individuálně a na míru každého klienta

– používáme bakteriální kmeny, které jsou schválené v rámci EU – připravujeme mixy z laktobacilů, bifidobakterií, streptokoků, enterokoků a to opět vždy na míru každému klientovi – zvyšujeme variabilitu střevního mikrobiomu

– dle případových studií již dnes víme, že variabilita mikrobiomu se po cílené probiotické péči zvyšuje až o 100% – čím variabilnější (pestřejší) mikrobiom, tím zdravější jsme

🧫2 DRUHY INDIVIDUALIZOVANÝCH PROBIOTIK:

  1. Půlroční kůra
  2. Roční kůra

Půlroční kůra

– slouží k základní, cílené a rychlé modulaci střevního mikrobiomu

– je postaveno na zkrácené analýze střevního mikrobiomu

– 30 mld. bakterií v jedné tobolce

– až 35 bakteriálních kmenů – tolik bakteriálních kmenů v jednom produktu nikde jinde nenajdete

– navíc dostanete Butyrát + Prebiotika (krmení pro bakterie)

Analýza a report

– zde se zaměřujeme primárně na Laktobacily, Bifidobakterie, Firmicutes/ Bacteroidetes,

– navíc se zaměřujeme na Akkermasia, E.coli/ Shigella

– poměr Firmicutes/ Bacteroidetes – podává základní info o riziku obezity a riziku vzniku civilizačních onemocnění

– získáte ucelený přehled o kondici probiotických bakterií a získáte především informace o:

a) riziku obezity

b) riziku vzniku civilizačních onemocnění

c) o celkové kondici mikrobiomového zdraví

💊UŽÍVÁNÍ

– Ideálně ráno nalačno – 15 – 30 min před snídaní

– Můžeme kombinovat s dalšími sirupy (tyndalizovanými probiotiky)

 

Roční kůra

– „mercedes“ mezi individualizovanými probiotiky

– v jedné tobolce je 40 mld. bakterií

–  až 50 různých probiotických bakteriálních druhů – zde se již velice blížíme tzv. umělé mikrobiomové transplantaci – a to bakteriemi, které máme skvěle popsané a vyzkoušené – nehrozí zde tedy žádné riziko

– tato kůra zahrnuje 2 analýzy střevního mikrobiomu, a to velice podrobnou a specifickou

– po druhé analýze dochází k úpravě probiotického mixu – dle aktuálního stavu

– navíc dostanete Butyrát + Prebiotika

Analýza a report

– zde se provádí kompletní sekvenace střevního mikrobiomu – to znamená, že se podíváme na jednotlivé bakteriální druhy, které ve střevě máme – rozdělíme si celý mikrobiom na malé části a zhodnotíme u těch nejčastějších bakteriálních druhů – jestli jsou v pořádku a v jakém jsou zastoupení – jestli jsou v rovnováze či ve střevě třeba i úplně chybí nebo je jich tam naopak moc

– veliká důležitost je kladena na diverzitu mikrobiomu – díváme se na hodnotu zastoupení všech bakteriálních kmenů v mikrobiomu, a to především na jejich hodnotu zastoupení – jestli jsou ve střevě v takových poměrech, aby byla nastolena rovnováha a mohli jsme tak říci, že máme zdravý střevní mikrobiom a tím pevné vlastní zdraví

– zde jdeme ještě více do hloubky a díváme se na složení mikrobiomu na úrovni rodů – ve střevě máme desítky a desítky rodů bakterií – např. rod Lactobacilus, rod Bifidobakterium, které pod sebou zahrnují ještě spoustu dalších bakterií – tento rod je naprosto klíčový – díváme se na rody příznivě působící na naše zdraví, ale i na rody, které negativně působí na naše zdraví

– na závěr reportu získáte informaci o složení vašeho probiotického mixu

– po nasazení takové kúry může dojít ke zvýšené plynatosti + průjmovité stavy – max. 7 dnů po nasazení – případně se upravuje dávkování

💊UŽÍVÁNÍ

– ideálně ráno nalačno – 15 – 30 min před snídaní

– můžeme kombinovat s dalšími sirupy (tyndalizovanými probiotiky)

Oba produkty jsou kapslové – enterosolventní tobolky – to znamená, že bakterie obsažené v tobolce přežijí kyselé prostředí v žaludku a jsou bezpečně přepraveny do střeva a tam mohou působit.

🧬Co je Butyrát?

– krátko-řetězcová mastná kyselina, která vzniká v důsledku fermentace rozpustné vlákniny

– vyživuje a hojí naši střevní sliznici, upravuje PH ve střevě, podpoří se integrita střevního epitelu – střevo se tzv. uzavře (syndrom propustného střeva – Ulcerózní kolitidy, Crohnova choroba), moduluje náš imunitní systém, tlumí zánětlivé procesy ve střevě

– butyrát je úžasný v tom, že pokud má klient nějaké zánětlivé onemocnění ve střevě, tak se pomocí butyrátu dá tento zánět velice rychle a efektivně řešit a tlumit

🧫Lacktobacily

– regulují imunitní procesy v těle

– udržují správné pH

– snižují propustnost střevního epitelu

– zlepšují trávení (laktózy, kaseinu, lepku)

– vytlačují patogenní bakterie

– upravují konzistenci stolice a četnost vyprazdňování

– nedostatek značí problémy/ nadbytek není také žádoucí

🧪Bifidobakterie

– regulují imunitní procesy v těle

– udržují celistvost střevní sliznice

– produkují vitamíny, SCFA – producent krátko – řetězcových mastných kyselin (ty jsou velmi žádoucí)

– jasně definují stárnutí organismu

– pacienti s těžkými průběhy Covidu – u všech těchto pacientů bylo zjištěno, že jim tyto bakterie (Bifidobakterie) ve střevě chybí (po analýzách střevního mikrobiomu)

– nejvíce Bifidobakterií mají kojenci a postupem se jejich stav snižuje

🧫Firmicutes

– tvoří až 90% celého mikrobiomu (společně s Bacteroidetes)

– zodpovídají za celou výtěžnost energie z potravy, kterou zkonzumujeme

– pokud máme Firmicutes v těle nadmíru, tak je to jasný signál toho, že jsme obézní nebo jsme predisponovaní k obezitě. A nebo jsme aktivní sportovci – POZOR NA TO! – u řady lidí, kteří aktivně sportují, tak mají zvýšené bakterie Firmicutes jen z toho důvodu, že tělo je orientováno na to, aby „vyždímalo“ z potravy naprosté maximum pro výživu těla, růst svalové hmoty a dobré kondice

🧪Bacteroidetes

– podává základní info o riziku obezity a riziku vzniku civilizačních onemocnění

– jsou významnými producenty SCFA – krátko – řetězcové mastné kyseliny

– jsou velice důležité pro úpravu energetického metabolismu

– metabolizují tuk ve snížené míře – tyto bakterie nám neumožní moc získávat energii z tučných jídel

– opět je klíčové mít ve svém střevě optimální množství těchto bakterií, protože při nadmíře mohou vznikat v těle určité zdravotní obtíže

🧫Akkermansia muciniphila

– zlatý grál našeho střevního mikrobiomu

– silné protektivní účinky vzhledem k civilizačním chorobám – např. ve vztahu k cukrovce Akkermansia zvyšuje senzitivitu tkání vzhledem k inzulínu (dle studií se zjistilo, že Akkermansia má stejné účinky jako lék na Diabetes 2. typu – Metformin a zároveň se zjistilo, že Metformin zvyšuje produkci této bakterie ve střevě)

– má tedy silný potenciál v léčbě obezity a diabetu

– akkermansia se vyskytuje ve vyšší koncentraci u pacientů, kteří reagují na biologickou léčbu

– pozor na přerůstání této bakterie ve střevě – tato bakterie se živí mucinem – film, který chrání střevní sliznici a ve chvíli, kdy by došlo k přemnožení této bakterie a „vyžírání“ mucinu (střevního hlenu) ve velkém, tak by došlo k narušení střevního epitelu a začalo by docházet k propustnosti střeva

🧪E.Coli, Shigella

– E.Coli můžeme rozdělit na dobré a nepřátelské bakterie

– zvýšené množství bakterie E.coli a Shigella – značí problém, možný zánět

– jsou to bakterie se silným prozánětlivým účinkem

– způsobují průjmy a narušují mikrobiom

– klíčový marker dismykrobie