Bublanina bez mouky a cukru

Ingredience:

60 g kokosové mouky
1 kelímek zakysané smetany, já dala kokosovou – Lidl
4 vejce od šťastných slepiček 🙂
1 lžička prášku do pečiva, bez fosfátů nebo bez lepku
Sladidlo dle chuti – xylitol, erythritol
Jahody, borůvky

Postup:

Pečeme cca 30 min na 170°C v předehřáté troubě- takto zní originál recept, já pekla 1 hod 🙂 , možná proto, že jsem dala pečící papír.

Krůtí směs se zeleninou, bulgur

Bulgur je u nás velmi oblíbený, ideální je celozrnný, obsahuje vlákninu.

Ingredience:
Krůtí maso, množství určete dle porcí
Kukuřice mražená, nebo v konzervě
Paprika červená
Může být i jiná zelenina, např. cuketa
1 cibule
3 stroužky česneku
Bulgur
Ghí – přepuštěné máslo
Koření: na drůbeží maso, sůl, pepř, chilli
Bylinky: čerstvá bazalka, pažitka na ozdobu

Postup:

Na ghí orestujeme cibuli a jeden stroužek česneku pokrájené na malé kousky. Přidáme krůtí na nudličky a okořeníme. Do pánve přidáme zeleninu nakrájenou na kousky a společně restujeme dokud není zelenina měkká. Ke konci propasírujeme zbylé 2 stroužky česneku. Jako přílohu podáváme vařený bulgur. Pokrm dozdobíme pažitkou.

Dobrou chuť 🙂

Střevní mikrobiom

RNDr. Petr Ryšávka se zabývá střevním mikrobiomem více než 15 let.
Vyvinul produkty Harmonelo, které mají naše střeva harmonizovat a rozmazlovat je 🙂
Střeva jsou náš druhý mozek a proto bychom se o ně měli starat a hýčkat si je.
Poslechněte si rozhovor Lucie Výborné a Petra Ryšávky a zjistíte co vše vás může postihnout, když se o svá střeva nebudete dobře starat.

 

Produkty Harmonelo

„Lékaři předepisují léky, o nichž toho málo vědí-proti nemocím, o nichž vědí ještě míň-lidem, o jejichž stavu nevědí vůbec nic.“ – Autor Voltaire francouzský spisovatel a filozof

V poslední době se stále více mluví o střevní mikrobiotě. Zjistilo se totiž, že nesprávné osídlení našich střev může za nemoci, obezitu i depresi. Více než 70% imunity se ukrývá právě v našich střevech a 90 % serotoninu (hormon štěstí) se tvoří také v našem „druhém mozku“ tedy ve střevech.

A proto, pokud chceme být zdraví a cítit se dobře, musíme se o svá střeva (bakterie v nich) správně starat a neustále je krmit. Ve střevech zdravého člověka se nachází cca 1000 druhů bakterií a každá má ráda něco jiného. Proto je velmi důležité, aby naše strava byla pestrá.

Velmi nebezpečné jsou léky – antibiotika, která bohužel při nemoci likvidují jak „zlé“ bakterie, které nám způsobují nemoc, tak i naše „hodné“ bakterie. Proto je vhodné užívat kvalitní probiotika nejen během léčby.

Produkty Harmonelo jsou vyvinuty na bázi rozpustné vlákniny. Rozpustná vláknina je potravou pro naše „přátelské“ bakterie.

Každý produkt, kromě prebiotik=rozpustná vláknina, obsahuje unikátní-přírodní složky na podporu imunity, správného zažívání a vyprazdňování nebo také na podporu kloubního aparátu, detoxikaci organismu a spoustu dalšího.

Produkty jsou tekuté, což zajišťuje rychlé vstřebávání, vysokou biologickou dostupnost aktivních látek, jsou bez lepku a mléčných složek, mají nízký glykemický index.

„Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda.“ —  Hippokratés

Produkty Harmonelo jsou přírodní doplňky stravy vhodné i pro diabetiky.

Chcete vědět, jaký produkt je pro Vás vhodný? Konzultace ZDARMA!

Na krátké video produktech se podívejte zde:

https://luciehermanova.harmonelo.video/produkty

Pro nákup produktů použijte tento odkaz:

https://luciehermanova.harmonelo.shop

Proteinová bábovka bez cukru

Suroviny:
2 hrnky špaldové celozrnné mouky
0,5 hrnku erytritolu
1 kelímek smetany 10%, já dávám bez laktózy
3 domácí vejce
1 prášek do pečiva
0,5 hrnku mléka nebo vody
6 vrchovatých odměrek proteinu, já dávám vegan-vanilka z DM
4 plné lžičky perníkového koření

Postup:

Smícháme všechny suroviny. Prášek do pečiva dávám jako poslední. Mléko nebo vodu přiléváme postupně dle konzistence těsta.  Peču na cca 180 stupňů přibližně 1 hod dle typu trouby. Dobrou chuť

Můžeme podávat s jogurtem a ovocem

Jaký chléb je nutričně nejvýhodnější?

Žijeme v době, kdy supermarkety, markety a pekárny nabízejí obrovské množství různých druhů pečiva. Jaké ale vybrat, aby pro nás bylo nutričně nejvýhodnější? Do kupovaného pečiva je bohužel kromě surovin, které jsou pro pečivo potřebné, přidáváno spousta přídatných látek v podobě konzervantů, stabilizátorů, barviv, nespočet „Éček“ aj. Jak se tomuto vyhnout je opravdu velmi jednoduché. Upečme si svůj chléb doma. A jaký je ten nutričně nejvýhodnější? Žitný celozrnný kváskový chléb.

Proč žitný?

  1. obsah lepku v žitu je nižší než v pšenici
  2. struktura lepku se v žitu odlišuje od glutenu v pšenici, kdy zásadním rozdílem je větší snášenlivost lidským organismem a nižší stupeň alergenity
  3. dalším rozdílem s pšenicí je vyšší obsah rozpustných forem vlákniny a vyšší zastoupení vápníku, fosforu a draslíku.

Proč celozrnný?

Pro výrobu celozrnné mouky se používá celé zrno (klíček, vnitřní část zrna a obalové vrstvy zrna)

Díky tomu obsahuje celozrnná mouka vyšší podíl vlákniny, vitamínů, minerálů, bílkovin, enzymů a nenasycených mastných kyselin.

Proč kváskový?

Kvasnice obsahují pouze jeden druh kvasinek. V kvásku najdeme i na sto různých mikroorganismů. Tvoří ho kvasinky i bakterie. Tyto se přirozeně tvoří na obalech zrna. Proto připravujeme kvásek z celozrnné mouky a ve vzduchu.

Kváskové pečivo je i trvanlivější než to z kvasnic. Vydrží nám podstatně déle čerstvé.

K tomuto článku přikládám i návod, jak si upéct svůj vlastní chléb.

Z počátku se bude zdát možná složitý, ale opravdu není. Až budete mít už kvásek v lednici a nebudete muset zakládat kvásek, zjistíte, že to opravdu nic není 😊

Postup k pečení :

Celozrnný žitný kváskový chléb

DEN 1 – ZAKLÁDÁME KVÁSEK

K založení žitného kvásku potřebujeme:

100 g žitné celozrnné chlebové mouky

100 ml vody

V míse tyto dvě suroviny dobře promícháme, zakryjeme utěrkou. Já dávám místo utěrky do velkého igelitového pytle a zavřu, zdá se mi, že nabyde více, a necháme třeba na kuchyňské lince 24 hodin stát.

Mísu volte dostatečně velkou ať ji nemusíte v průběhu procesu měnit.

DEN 2 – PŘIKRMOVÁNÍ KVÁSKU

Čeká nás jen kvásek trochu přikrmit, aby se mohl pořádně rozrůst.

Po 24 hodinách sice vypadá, že se s kváskem nic neděje, ale nebojte se.

K založenému kvásku přisypeme opět 100 g žitné celozrnné chlebové mouky a 100 ml vody. Pořádně promícháme, zakryjeme utěrkou nebo igel. pytlem a necháme zase 24 hodin pracovat.

Další den už kvásek zdvojnásobí objem, takže opravdu zvolte větší mísu.

DEN 3 – PŘIKRMOVÁNÍ KVÁSKU

Už vidíme jak kvásek zvětšil objem a je plný bublinek.

Opět přidáme 100 g žitné celozrnné chlebové mouky a 100 ml vody.

Pořádně promícháme a dáme opět na 24 hod na kuchyňskou linku odpočívat.

Já jsem kvásek už musela předělat do větší mísy, jinak by mi utekl :).

Příští den se už konečně pustíme do pečení.

DEN 4 – PEČENÍ CHLEBA

Z kvásku si odebereme 2 lžíce a dáme ho do zavařovací sklenice, uzavřeme a schováme do lednice. Z tohoto kvásku budeme péct další chleba.

NIKDY SI NEZAPOMEŇTE SCHOVAT KOUSEK KVÁSKU, AŤ NEMUSÍTE VŽDY PĚSTOVAT NOVÝ‼️

Ke kvásku přidáme:

  • 500 g žitné celozrnné chlebové mouky, já někdy dávám i trochu špaldovou celozrnnou mouku namixuju těch 500 g,
  • množství vody záleží na tom, jak máme hustý kvásek – 200-300 ml vody,
  • 12 g soli,
  • 4 g kmínu,
  • kdo chce přidá ještě různá semínka.

Vše vypracujeme v těsto, a to buď v kuchyňském robotu nebo ručně.

Těsto necháme asi 1-2 hodiny kynout v míse.

Poté si těsto vyklopíme na vál, který dost pomoučíme. Těsto několikrát propracujeme na vále a vytvoříme bochánek.

Pokud máme ošatku dáme chleba kynout do ošatky, kterou taktéž dobře pomoučíme.

Kdo ošatku nemá, najde si větší cedník nebo mísu. Mísu vyložíme utěrkou, kterou pořádně pomoučíme.

Bochánek uložíme do ošatky nebo mísy s utěrkou a necháme tak 3 hodiny kynout. Já dávám opět do igelitového pytle.

A teď k pečení

Troubu rozehřejeme na 250 °C. V troubě nahřejeme už i plech na kterém budeme péct. Plech nemusíme nijak vymazávat ani dávat pečící papír.

Kdo má pekáč i s poklicí nemusí dávat do trouby hrnek s vodou. Stačí nechat oba kusy pekáče v troubě nahřát a po vložení chleba do spodního kusu pekáče na 10 min zavřít, pára vznikne uvnitř pekáče. Po 10 min poklici sundáme, teplotu snížíme na 215 °C a dopékáme cca 30 min dle barvy kůrky, volím kaštanově hnědou. Kdo poklici nemá, zvolí tento postup:

Na dno trouby dáme starý pekáček nebo plechový hrnek ať se také nahřeje.

A teď musí být RYCHLÁ AKCE‼️ Vyjmeme horký plech z trouby a vyklopíme chleba na plech a rychle šup do trouby. Do sklenice si napustíme vodu a nalijeme ji do horkého plecháčku nebo pekáčku.

POZOR VYTVOŘÍ SE HORKÁ PÁRA‼️ Potřebujeme, aby se v troubě udělalo vlhko a hned ji zavřeme.

Pečeme 12 minut na 250 °C a pak teplotu snížíme na 215 °C a dopečeme ještě 10-12 minut.

Chleba by měl chladnout na mřížce nikoli na prkně, aby mohla lépe odcházet vlhkost a pára.

Chleba dáme na mřížku a zabalíme ho do mokré utěrky.

A UŽ JE HOTOVO‼️

Chleba krájejte vždy až je úplně studený.

Opětovné pečení chleba ze schovaného kvásku z lednice

Rozkvas si musíme připravit vždy minimálně 8 hodin před tím, než budeme chtít péct chleba.

Já si rozkvas připravuji vždy večer a ráno pak už zadělávám těsto.

Z lednice vyjmeme kvásek, který jsme si schovali z předchozího pečení.

Do mísy dáme kvásek, 150 g žitné celozrnné chlebové mouky a cca 150 ml vody.

Pořádně promícháme a necháme 8 hodin nebo ideálně přes noc, stát na kuchyňské lince. Poté už postupujeme stejně jako když jsme pekli první chléb.

K rozkvasu přidáme:

  • 500 g žitné celozrnné chlebové mouky, já někdy dávám i trochu špaldovou celozrnnou mouku namixuju těch 500 g,
  • množství vody záleží na tom, jak máme hustý kvásek – 200-300 ml vody,
  • 12 g soli,
  • 4 g kmínu,
  • kdo chce přidá ještě různá semínka.

A vypracujeme těsto, dál už to znáte

Celozrnný makovec

Suroviny:

3 hrnky celozrnné žitné/špaldové mouky, já dávám 50:50

1 hrnek třtinového nerafinovaného cukru

1,5 hrnku mletého máku

2 hrnky mléka, já dávám polotučné bez laktózy

1 kypřící prášek, já dávám z vinného kamene

1 vanilkový cukr, nemusí být

1 vejce

 

Vše smícháme, vlijeme do středního až většího pekáče (dávám pečící papír), dle velikosti hrnku.

A pečeme cca 20-30 min na 170 stupních dle druhu trouby.

Dobrou chuť 😊

Čokoládovo-kokosové sušenky bez lepku

Sladké má rád každý a tyto sušenky jsou bezlepkové !

Suroviny:

75 g (dle konzistence těsta) strouhaného kokosu (rozmixujeme na mouku)

2 vejce

kakao

1 PL kokosového oleje

2 PL kysané smetany, já dala jogurt bez laktózy

med, xylitol, stévie, popř. jiné sladidlo v menším množství, kokos má přirozeně sladkou chuť

na dozdobení 70 % a více rozpuštěné čokolády

Postup:

Strouhaný kokos rozmixujeme na mouku, přidáme vejce, kysanou smetanu nebo jogurt, kokos. olej a sladidlo. Těsto necháme cca 1/2 hodiny odležet v lednici, poté na pečící papír vytvarujeme sušenky a pečeme na 180, 20 minut. Když jsou studené, dozdobíme rozehřátou čokoládou. Dobrou chuť 😊

Celozrnné těstoviny s cuketovou omáčkou

Suroviny na 2-3 porce:

2 menší bio cukety

Cca ½ kelímku smetany 10% tuku

Česnek

Cibule

Himalájská sůl

Pepř

Olej

Strouhaný sýr

Těstoviny

Restované krůtí maso

Postup:

Na oleji, cibulce a česneku orestuji cuketu i se slupkou, nakrájenou na malé kousky. Když je cuketa měkká, celý obsah pánve rozmixuji a vrátím zpět na pánvičku. Přidám propasírované 2 stroužky česneku, nebo množství dle chuti, smetanu 10% tuku-já dávám bez laktózy, tolik, aby nebyla omáčka až příliš hustá, ale ani ne moc řídká. Dále ochutíme himalájskou solí a pepřem. Můžeme přidat orestované krůtí maso na nudličky.

Jako přílohu jsem zvolila bio špaldové celozrnné těstoviny.